Programmeren leer je op de basisschool!

Lesmateriaal

Op deze pagina kan je (links naar) verschillend lesmateriaal vinden. Dit is bedoeld voor iedereen die programmeerlessen wil geven aan kinderen op het basisonderwijs. Ook staan er sites bij waar je als kind gelijk mee aan de slag kan.

Lesmateriaal ontwikkeld door Groningen Programmeert

Voor een project gefinancierd door Google en de gemeente Groningen heeft stichting Groningen Programmeert samen met de pedagogisch afdeling van de Hanzehogeschool en de Jonge Onderzoekers een 6-tal lessen ontwikkeld. De lessen zijn gegeven op meer dan 50 scholen in Groningen gegeven. Hier onder staan de lessenseries waar Groningen Programmeert aan heeft bijgedragen. Voor de complete leerlijn, zie de website van de Hanzehogeschool.

Heb je vragen of opmerkingen over de lesstof? Graag, laat het ons weten!

 

Websites om te leren programmeren

Online zijn veel opdrachten en lessen te vinden met betrekking tot programmeren. Een aantal bespreken we hier, waarbij we focussen op de sites die de stof gratis ter beschikking stellen. Kinderen kunnen gelijk aan de slag met:

De volgende sites bevatten leuk materiaal voor ouders en leerkrachten:

Samen aan de slag

Zelf leren programmeren? Dat kan, er zijn genoeg initiatieven in de buurt! Een aantal worden hier uitgelicht. Mis je er een? Laat het ons weten!

  • De jonge onderzoekers organiseren verschillende initiatieven met techniek en programmeren.  Zo wordt er op donderdagavond de Codestarter Codeclub gehouden, waarbij  iedereen tussen 8 en 18 kan programmeren en wordt er met Lego Mindstorms meegedaan aan de First Lego league Team. Op vrijdagavond wordt er op met Arduino geprogrammeert en wordt er voor de First Tech Challenge Team een robot gebouwd en geprogrammeerd. Daarnaast kan je op verschillende dagen inlopen en op aanvraag leren programmeren met Gamemaker, Scratch, C++ of Lego Mindstorms. Kijk op hun site voor de details en de agenda: http://www.djog.nl/
  • I.TURN.IT organiseert verschillende events rond Groningen die met techniek en vooral IT te maken hebben. Op hun site kan je informatie vinden over de mogelijkheden.
  • Via http://www.startupkid.nl/ worden regelmatig programmeer workshops gegeven voor kinderen, o.a. met Lego Mindstorms.
  • Op http://www.codestarter.nl/ vind je een grote hoeveelheid initiatieven rond programmeren door heel Nederland.

Contact

Ik heb een klas!

Ik wil meehelpen!

Ik wil meer weten! 

Telefoon: 050 211 20 42

Partners

OTP
Crop-R
Growingdigital
Trias
Spindle
Launch Café
Google
Hanzehogeschool
PatrickLoonstra.nl
O2G2
Future NL
Ordina